Yok mu bir yetkili?
Türkiye'deki statların denetimsizliği korkunç bir tablonun oluşmasını sağladı!
Kaynak : Hürriyet
Ülkemizde de tablo çok farklı değil. 1936’da yapılan Ankara 19 Mayıs ve 1947’de tamamlanan İnönü hakkında ciddi bir dayanıklılık çalışması yapılmadı. Çoğu stadımızın şu an ne halde olduğunu bilen yok.
Araştırma sonunda ortaya çıkan şu bilgiler gerçekten çok çarpıcıydı: “80 kiloluk bir kişi normal sıçrama ile bulunduğu yere 3-4 kat fazla baskı uyguluyor. Bu bazen daha da artabiliyor. Ortalama 80 kilo olan 10 kişinin normal ağırlığı 800 kilo olacakken, sıçramalarla bu 2-2,5 tona kadar yükseliyor. Bunu 5-10 bin kişi aynı anda yapınca da tribünler beşik gibi sallanmaya başlıyor. Statların yapımında bu etki göz önüne alınmıyor.”
Biz de bunun üzerine Türkiye’deki statlarla ilgili bir araştırma yaptık ve ürkütücü gerçekle karşılaştık. Ülkemizdeki eski statların büyük bölümünde çökme tehlikesi olabileceği ve çoğunun yeterli derecede güvenli olmadığı ortaya çıktı.
İnönü’nün demir ölçümü yapılmamış
27 Kasım 1947 tarihinde yapılan Fiyapı İnönü Stadyumu, ilk olarak 1950 yılında ek tribünler yapılırken elden geçirilmiş. Ancak stadyumun yapısı ve demir ölçümleri bugüne dek hiç yapılmamış. Tam 63 yıl önce İtalyan mühendis Paolo Violi tarafından yaptırılan stadyumun günümüz koşullarında ne kadar güvenli olduğu hiç bilinmiyor. Türk spor tarihinin yaşayan en eski tesislerinden İnönü tarihi eser kapsamında olduğu için tribünlerinin yıkılıp yeniden yapılması da bir türlü gerçekleştirilemiyor. Spor Toto Süper Lig maçlarının oynandığı en eski stat ise 1936 yılında yapılan Ankara 19 Mayıs Stadyumu. İnönü’nün mimarı İtalyan Violi’nin imzasını taşıyan 75 yaşındaki tesisi inceleyen mühendisler, stadyumun çökme tehlikesi yaşayabileceğini belirtiyor.Karakartal mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın
En çok okunan haberler
AVRUPA'DAN FUTBOL