Terim-Arda kriz nasıl başladı?

Fatih Terim ile Arda Turan arasındaki gerilimin nedeni ne? İşte Ekim 2015'deki İzlanda kadrosunun belirlenmesiyle başlayan ve tam bir yıldır süren krizin önemli kilometretaşları.

Her ne kadar kağıt üzerinde Türk futbolunun gündemi A Milli Takımımızın Ukrayna ve İzlanda ile yapacağı iki kritik karşılaşma olarak görünse de Terim-Arda krizi yine gündemin bir numaralı maddesi...

Peki bu noktaya nasıl gelindi? İşte Rusya-Hırvatistan kadrosunun açıklanmasından bu yana hala bunun cevabı öğrenilmiş değil.

Bildiğimiz tek şey hocanın da daha ilk günden dediği gibi konunun "ilkesel" bir mesele olması. (Tabii Arda Turan-Burak Yılmaz ve Selçuk İnan açısından)
Yani bu işin teknik ve taktikler, performansla ilgisi yok. 

Yine Fatih hocanın dediği gibi kadroya alınmayan bu oyuncu grubunun gerekçelerinin hepsi de aynı değil. 
Örneğin Hakan Balta, Gökhan Gönül ve Caner Erkin'in durumları diğer üçlüden farklı. Bu üç isim Terim tarafından EURO2016 sonrası A Milli Takım'da yaş nedeniyle değişime gidilmesi planlanan kişiler. 
Gökhan Gönül gerekçe konusunda iki grubun ortasında. Özellikle EURO2016 dönemindeki vukuatları ile Terim'i bir hayli kızdırdı. Transfer meşguliyeti, idman performansı ve izinsiz açıklamaları vs...

18 MAYIS'TAN - 23 TEMMUZ'A!
Terim'in Ukrayna ve İzlanda maçı aday kadrosunu açıklamasının ardından özellikle Terim - Arda krizinin perde arkasını krizi Terim'in 18 Mayıs 2016'da TRT Spor'a konuk olduğu programda Arda ile ilgili yaptığı açıklamaların fitili ateşlendiğini duyurmuştuk. 


Terim'in Arda konusunda yaptığı ego açılımı hem yıldız futbolcu hem de çevresi tarafından şaşkınlıkla karşılaşmıştı. Hatta bir iddiaya göre Arda Fatih hocanın 18 Mayıs'taki bu sözlerinden sonra bir mekanda karşılaştığı teknik adama karşılık vermesiyle olay ciddi boyutlara taşınmış oldu. Ama kesin olan bir şey var ki o da Terim'in 18 Mayıs'ta Arda konusunda yaptığı açıklamalar yıldız futbolcu ve çevresi tarafından tepkiyle karşılandı ve bir şekilde Terim'e de bunun yanıtı verildi. Ve 18 Mayıs'ta başlayan bu sürtüşme 23 Temmuz 2016'da Yıldırım Demirören, Göksel Gümüşdağ, Fatih Terim, Arda Turan, Rıdvan Dilmen ve sanatçıların da yer aldığı cumhurbaşkanı ziyaretinde düne kadar baba - evlat olan ikilinin birbirlerine sadece "merhaba" demesine kadar sürdü.

BURAK YILMAZ'IN TRİBÜNE ÇIKARTILMASI...
Prim mevzusu aslında EURO2016 arefesinde patlak vermiş bir olay değil. Bunun öncesi grup eleme maçlarına dayanıyor. Türkiye evinde Hollanda'yı mağlup etmesiyle EURO2016 için umutlarını yeşertirken TFF Başkanı Yıldırım Demirören de kalan iki maçla ilgili adeta kesenin ağzını açıyor.

O dönem Galatasaray forması giyen Burak Yılmaz hafif bir sakatlığı bulunmasına rağmen aday kadroya alınıyor. Ancak Terim idmanların büyük bir bölümünde fizyoterapist eşliğinde çalışan Burak Yılmaz'ı hem Çek Cumhuriyeti hem de İzlanda maçı kadrolarına dahil etmeme kararı alıyor. Ekim 2015'de oynanan Çek Cumhuriyeti maçı öncesi takımdan ayrı çalışan Burak, İzlanda maçı öncesi son idmanda takımla birlikte çalışmasına rağmen Terim tarafından tribüne çıkartılıyor. Burak Yılmaz ise belki de ortada olan büyük servetten pey alabilmek için (!) için olsa gerek her iki maçta da az da olsa forma giymek istiyor. Burak Yılmaz'ın yedek kulübesinde dahi olmaması Arda Turan, Selçuk İnan'ı da huzursuz ediyor. Ve iddia o ki bu orada bir gruplaşmaya bölünmeye dönüşüyor.

TERİM'DEN ARDA'YA "ABİLERİN VAR, ONLARA SOR"
Ve Milli takımılız avrupa futbol şampiyonasına katılmaya hak kazanmasıyla TFF futbolculara adeta servet derecesinde prim dağıtıyor. Ancak grup maçlarında büyük bir bölümünde forma giyen ancak son maçlarda tribünde oturan Burak Yılmaz'a düşen pay hem Burak Yılmaz'ı hem de takım kaptanı Arda Turan'ı üzüyor. Burak kendisine düşen prim miktarını öğrendikten sonra konuyu Arda Turan'a anlatıyor. Arda Turan da TFF yönetim kurulu üyesi Cengiz Zülfikaroğlu'na Burak Yılmaz'ın isyanını iletiyor. Tabii Bilal Kısa ve Gökhan Gönül'e düşen prim miktarları da oyuncuları pek hoşnut etmiyor. Konu Terim'den önce TFF yönetimine iletilmesi bu kez Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in keyfini kaçırıyor. Arda daha sonnra Antalya'daki EURO2016 kampında Fatih hocayla görüşme talep ediyor. İkili bir araya geliyor. Arda hem Burak hem de bazı arkadaşlara düşen primden yakınıyor. İddiaya göre Fatih hoca konunun önce TFF yönetimine iletilmesinden dolayı Arda'ya, "Senin abilerin var onlar halleder benlik bir şey değil" diyerek konuyu kestirip atıyor. Terim bu konuda Arda'nın sağda solda kendisini sorumlu tutup tepki göstermesine içerleniyor. Yine iddiaya göre her ne kadar prim tablosunu Terim imzalamasına rağmen Fatih hoca olayın patlak vermesinden sonra yakınlarına "Çizelgeyi ben belirlemedim, kime ne düşüyor diye de bakmadım" dediği de gelen bilgiler arasında.

ŞAFAK VAKTİ İDMAN İSYANI
Prim olayının hemen ardından Antalya kampında patlak veren bir diğer konu da Terim'in ABD'li kondisyoner-fizyoterapistlerinin sabah erken saate çalışma koyması. Ve takımın bu serzenişinin takım kaptanları Arda Turan ve Selçuk İnan tarafından Terim'e "Arkadaşlar bundan memnun değil" demesi Terim'i çileden çıkartıyor. Yine iddiaya göre bu durum takım içinde de bölünmelere neden oluyor.

TÜMER - BURAK KAVGASI 
Haliyle bu işin altı ne Fatih hoca ne de Arda Turan ve arkadaşları tarafından doldurulmadığı için iş yine bizim araştırmalarımıza düşüyor. Ve uzun zamandır sürdürdüğümüz araştırmalarda duyduklarımızı bir iddia olarak sizlere taşıyoruz. Yine aldığımız sağlam duyuma göre Burak Yılmaz'ın prim hadisesinin dışarıya sızmasından dolayı Tümer Metin'i suçlaması ve ikilinin birbirlerini ittirmeye kadar varan kavgaları. Yine Fatih hocanın özellikle EURO2016'da kampta olan bazı hadiseleri medyaya yansıdıktan sonra öğrenmesi tecrübeli teknik adamın keyfini kaçırıyor.

ARDA KÜFÜR ETTİ İDDİASI 
Dediğimiz gibi Burak Yılmaz'ın grup eleme maçlarında oynamak istemesine rağmen Çek Cumhuriyeti ve İzlanda maçı 18 kişilik kadrosu yerine Terim tarafından tribüne çıkartılmasıyla başlayan ve daha sonra 18 mayısta Terim'in Arda konusunda yaptığı ego açılımıyla tırmanan süreçle ilgili belki en ciddi iddialardan biri de Arda Turan'ın EURO2016 sırasındaki bir idmanda Fatih Terim'e karşı küfürlü söz sarfettiği. Arda'nın Terim'e yönelik ağır sözlerinin tecrübeli teknik adam tarafından öğrenilmesi ve tarafların ipleri koparması.

23 TEMMUZ BEŞTEPE ZİRVESİ 
Evet Fatih hoca ile özellikle Arda arasında EURO2016 da kopan bu bağlardan sonra ikili ilk kez 23 Temmuz 2016 da sanat ve spor dünyasının önemli isimlerinin katıldığı Beştepe zirvesinde bir araya geldi. Darbenin ardından Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın organize ettiği bu ziyarete Yıldırım Demirören, Fatih Terim, Acun Ilıcalı, Arda Turan, Rıdvan Dilmen ve Hadise gibi isimler katıldı. Burada dikkat çeken iki ayrıntı EURO2016 öncesi ve sırasında Arda ile Terim arasında yaşanan kavgadan sonra Terim'le ilk kez bir araya gelen ikilinin soğuk tokalaşması oradaki kişiler tarafından dikkat çekti. Düne kadar baba - oğul gibi olan ve şakalaşan ikili mecburen bir araya gelirken birbirlerinden uzak durdular ama soğuk ve kısa da olsa merhabalaşmasıydı. Bir diğeri de bu görüşmenin sonunda Göksel Gümüşdağ ile Arda Turan'ın yaklaşık yarım saat cumhurbaşkanı ile bir görüşme yapması oldu.

 

Karakartal'a devam... Karakartal Mobil Uygulamaları