İşte UEFA'nın gerekçeleri...

UEFA, Beşiktaş’a, “Üst üste iki yıl neden 45 milyon Euro’dan fazla zarar ettin” ve “Futbolcu amortisman değerlerini nasıl hesapladın” diye sordu.

Beşiktaş, UEFA Finansal Fair Play Kriterleri’nde ‘Break-Even’ yani ‘başa baş’ çelmesi yedi. Bu kuralın anlamı şu: Bütçe dengen kriterlere göre bozuk. UEFA, Mayıs 2012-Mayıs 2013 dönemine ait mali tabloları inceledi ve Beşiktaş’a iki temel soru yöneltti.
1- Üst üste iki yıl neden 45 milyon Euro zarar sınırını aştın?
2-Futbolcu amortisman değerlerini neye göre belirledin? Cevaplar UEFA’yı ikna etmezse ceza gelecek. Dün KAP da durum düzelmezse Beşikataş AŞ’yi gözaltı pazarına alacağını duyurdu.

‘BU SÜREÇ TAKIMI ETKİLEMEZ’
Beşiktaş Mali, İdari ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Yöneticisi Melih Sami Esen, UEFA’dan gelen talebi incelediklerini belirterek, “28 Kasım’da zararın nedenlerini anlatacağız. Futbolcu amortisman değerlendirmesinde UEFA ile farklılık var çünkü biz Türk hukukuna göre belirliyoruz” dedi. Bundan sonra ne olur: 1-İzahat tatmin eder dosya kapanır. 2-İzahat tatmin edici bulmaz uyarı.
3-Düzelme olmazsa para cezası.
4-Para cezasına rağmen durum değişmezse Avrupa’dan men cezası verilir.
Demirören döneminde eksik bilgi verildiği için Beşiktaş 2012’de men edilmişti.

ZARAR AZALIYORSA CEZA VERMİYOR
UEFA, zararını azaltan kulüpleri ise şöyle taktir ediyor: Bir önceki yıla göre son yıl zararında bir azalma varsa. 1 Haziran 2010’dan önceki futbolcu alacakları 2012-13’te zarara neden oluyorsa 2014-15’te yaptırım uygulanmıyor.

UEFA NEDEN İNCELEME YAPAR?
UEFA şu hallerde kulüplerden detaylı bilgi isteyip inceleme yapıyor:
İşletmenin devamlılığı: Denetçi raporu işletmenin devamlılığı hakkında şartlı veya olumsuz görüş verirse.
Eksi öz sermaye: Futbol şirketinin öz sermayesi negatife düşerse.
Başa baş açığı: 3 yıllık sürecin herhangi bir yılında 5 milyon Euro üzerinde zarar edilirse.
Gecikmiş alacaklar: Son yıla dair 30 Haziran’da vadesi geçmiş ve ödenmemiş borcu varsa...
Çalışanlara ödenen ücretler gelirlerin yüzde 70’inden fazlaysa.
Net borç gelirlerin yüzde 100’ünü aşarsa.

TAVAN 45 MiLYON EURO
UEFA, 2017-18’e kadar zarar sınırını belirlemişti. ? 2012-13, 2013-14 ve 2014-15’te maksimum zarar 45 milyon Euro’yu aşamaz. ? 3 yıllık toplam zarar 45 milyonu aşıyorsa açığı 45 milyona düşürecek kadar nakit konulacak. ? 2015-18 arasında yıllık zarar 30 milyon Euro’yu aşamaz. ? 2018’den sonra yıllık zarar 30 milyon Euro’nun altında olmalı. ? Belirlenen limit aşılırsa sonraki sezon için kulübe yaptırım uygulanır.

G.SARAY CEZA ALMIŞTI
UEFA, daha önce kriterlere uymayan Galatasaray, Trabzonspor ve Bursaspor’a da 200’er bin Euro ceza kesmişti. UEFA bu cezaları, kulüplerin Avrupa kupalarından kazandığı gelirlerden düşüyor. UEFA, transfere büyük paralar harcayarak kriterleri delen Manchester City ve PSG’ye ise 60 milyon Euro ile rekor cezalar kesmişti.

Karakartal'a devam... Karakartal Mobil Uygulamaları