"Eski Açık müze olabilir"

İnönü Stadı'nın yenileme çalışmaları ile ilgilenen mimar Bünyamin Derman önemli açıklamalar yaptı.

İnönü Stadı'nın yıkım çalışmaları 'tarihi eser çıktı, inşaat durdu' tartışmaları arasında süredursun biz yeni stadın mimarı Bünyamin Derman ile biraraya geldik.

Kendisiyle projeyi nasıl aldığından ne zaman biteceğine dair bir çok konuda sohbet ettik. Söyleşi boyunca Derman'ın büyük bir projenin altına girmiş olmanın heyecanı ve biraz da tedirginliği içinde olduğunu gördüm.

Ancak o bu tedirginliği olumsuz olarak görmüyor. Projesinde kentle uyumlu kamu yararını gözetmeyi esas aldığını söylüyor Derman.

İNÖNÜ PROJESİNİ NASIL ALDI?

Derman Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ile daha önce başka projelerde de çalışmış ama tanışıklık Bilgili dönemine dayanıyor. Projeyi nasıl aldığını şöyle anlatıyor: "Orman başkan seçildiğinde beni çağırdı ve mevcut 7-8 projeye dair fikrimi sordu. Bu projeler kentle kurduğu ilişki açısından bizi tatmin etmedi. Çevreye en az etkiyi veren bir proje için teklif verebileceğimizi veya ulusulararası bir firmayla görüşmelerini önerdik.
Başkan 'Sen yap' dedi. Sultanahmet'teki tarihi ruhu buraya yansıtan 2-3 proje sundum. Sonra teklif istedi."

EN KRİTİK NOKTA ÇATI OLACAK

Yıkmak yerine yenilenme bir seçenek olamaz mıydı? Derman buna olanak olmadığını savunuyor: "Bir depremi kaldıramazdı. Yenin yapılması şarttı." Derman, modern ama geleneği de yansıtan bir yaklaşımla yola çıktıklarını belirtirken en önemli unsurun çatı olduğunu anlatıyor: "En şeffaf ve hafif olanı seçmek zorundaydık.

- Yukarıdan bakınca da stadın içi algılansın istedik. Roma'ya dayanan İstanbul'un tarihi dokusuna uygun zor bir çatı formu seçtik. Nakış nakış işliyoruz hâlâ."

Aynı zamanda bir sanat eseri

Fikret Orman, stadı Ekim 2014'te açmak için çalışacaklarını söylüyor. Stadın mimarı ise bu tarihi biraz güç görüyor: "Bu tarihin aşılacağı yüzde yüz. Bence bahar 2015 daha makul bir tarih. Sadece inşaat değil sanat eseri yapıyoruz. Yıkımın bu kadar uzayacağını düşünmüyordum. 2 ay gibi bir gecikme var. Gündüz harfiyat çalışması yapmak pek mümkün değil. İzin verilse de çalışmak zor."

ÇiM SORUNU BURADA DA OLABiLiR

Yeni İnönü'de de çim sorunu yaşanabilir. Öncelikle işletmeyle ilgili ama şeffaf çatının hem pozitif hem negatif etkisi olacak.

HER YER BELEŞTEPE OLSUN!

Ben şeffaf çatıdan sahanın görünmesini isterim. Yani her yer Beleştepe olsun. Ama transparan olacak. Saha net görünmeyecek.

ESKİ AÇIK MÜZE OLABİLİR

Derman, "İnşaat esnasında tarihi eser çıkarsa bu korunur. Benim tavsiyem böyle bir durumda Eski Açık tribününe bir müze yapılmasıdır" dedi.

Bünyamin Derman "Fenerbahçeliyim" diyor fakat, gülerek bir de aması olduğunu söylüyor: "Artık Çarşılıyım!"... Hâl bu olunca Çarşı'ya yönelik "Gezi'de ağaçları korudular İnönü'de tarihi niye korumuyorlar" şeklindeki eleştirileri hatırlatıyorum. Yeni Çarşılı olarak cevap veriyor: "Özel değeri olan eser çıkarsa bu korunabilir. Keşke bir değer çıksa, biz onu koruruz. Taraftarın ruhunu da bu stadın yapımında koruyoruz. Çıkan eser korunabilirse yerinde, aksi halde kaydırılabilir. Yenikapı metro inşaatında olduğu gibi. Eski açık alanının bir müze olarak tasarlanmasını ve eser çıkarsa burada sergilenmesini öneriyorum."

ÇÖKME VE KAYMALAR OLABİLİR

Derman caddenin dibinde çalışmanın riskleri olduğunu söylüyor: "Hafriyatte çökme veya kazık çakarken kayma olabilir. Bu talihsizlikler takvimi etkiler. Çünkü bu diğer inşaatlar gibi değil." Derman, inşaatın Dolmabahçe Sarayı'na zarar vereceği iddialarına ise karşı: "Mümkün değil. Bir titreşim olur ama etkilemez. Mühendislik hesabıdır, zor konular değil."

YENİ iNÖNÜ STADI

· MİMARI:  Bünyamin Değer
· KAPASİTE:  41 bin 903 kişi
· MALİYET:  95 milyon dolar
· OTOPARK:  600 araçlık
· LOCA:  144 adet
· RESTORAN:      Açık ve kapalı
· BİTİŞ TARİHİ:            Ekim 2014
· YENİ İSİM:  Vodafone Arena İnönü Stadı
· İSİM SPONSORLUK GELİRİ:  150-160 milyon dolar
· YILLIK GİŞE GELİRİ:  60 MİLYON Dolar

ESKi iNÖNÜ

· MİMARI: Şinasi Şahingiray, Vietti Violi, Fazıl Aysu
· AÇILIŞ TARİHİ: 19 Mayıs 1947
· İLK MAÇ TARİHİ: 27 Kasım 1947
· KAPASİTE: 32 bin 86 kişi
· LOCA: 47 adet
· YILLIK GİŞE GELİRİ: 20 mİlyon Dolar
Karakartal'a devam... Karakartal Mobil Uygulamaları